Fysiotherapie Enschede Noord

Behandelmethoden

Algemene fysiotherapie
Manuele therapie
Medische Trainings Therapie (MTT)
Oedeemtherapie en lymfedrainage
Fitness
Flexchair

Algemene fysiotherapie

Als je niet goed kunt bewegen. Als je niet durft te bewegen. Als je meer moet bewegen. Als je moeite hebt met bewegen. De fysiotherapeut is er voor iedereen. Algemene Fysiotherapie richt zich op het bewegend functioneren van de mens. De fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt mensen met klachten aan het bewegingsapparaat, zodat het dagelijks leven zo goed mogelijk kan worden voortgezet.

Manuele therapie

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds uw houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.


Als u een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.
Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
• hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
• nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
• lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
• hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
• duizeligheid bij het bewegen van de nek;
• kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
• heupklachten.
Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak hebt u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Medische Trainings Therapie

Medische Training bestaat uit een oefenprogramma dat speciaal voor u is samengesteld en kan naast of in plaats van fysiotherapie worden gevolgd.
Tijdens het oefenen wordt u permanent begeleid en gecontroleerd door een van onze hierin gespecialiseerde fysiotherapeuten.
MTT is geschikt bij zeer diverse aandoeningen zoals bij postoperatieve klachten, wervelkolom gerelateerde problematiek, gewrichts- en spierklachten, chronische pijnproblematiek en bij het verbeteren van de belastbaarheid / conditie.

Oedeemtherapie en lymfedrainage

Oedeem is een abnormale ophoping van weefselvocht, dus een zichtbare zwelling door toename van vocht.
Er bevinden zich lymfeknopen op essentiële punten,zoals oksel en lies. Wanneer deze zijn aangedaan of verwijderd (bv. na een borstamputatie met okselklier-resectie), is de doorgang om vocht af te voeren gestremd.

Therapie;
Manuele lymfedrainage: dit is een speciale massage die het vochtafvoerende systeem bevordert.

Oefentherapie: activeren van spierpomp en spierkracht van desbetreffende gebied, mobiliseren van het litteken.

Compressietherapie dmv zwachtelen.

Fitness

De fitnesslessen worden gegeven aan kleine groepen met maximaal 6 personen. De lessen bestaan uit conditie- en spierkrachttraining. Tevens wordt aandacht besteed aan mobiliteit en coördinatie- en evenwichtsfuncties. Hiervoor beschikken wij over een grote oefenzaal met diverse aparatuur.
De fitness is bedoeld voor een ieder die wil sporten in een gezellige sfeer, maar is ook uitermate geschikt als opvolging op reguliere fysiotherapie.
Uiteraard worden de lessen begeleid door een van onze fysiotherapeuten.
De kosten worden niet vergoed door de verzekeraar.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de praktijk.

Flexchair

Algemeen

De flexchair heeft een beweegbaar ‘zadel’ dat in alle richtingen kan bewegen. Door middel van een sensor wordt de kruk gekoppeld aan een softwareprogramma dat de bewegingen van de onderrug op een beeldscherm zichtbaar maakt. De patiënt krijgt op die manier feedback over de bewegingen van de rug.
Zittend op de flexchair kunnen nou de diepe rug- en buikspieren worden getraind, waardoor balans, coördinatie en stabiliteit verbeteren. Daardoor is de flexchair uitermate geschikt bij mensen met rugklachten.
Maar ook bij sporters is het beheersen van het lichaamszwaartepunt middels een perfecte coördinatie en stabiliteit in elke stand van groot belang om tot optimale prestatie te komen.
Vooral in de ruitersport heeft de flexchair inmiddels een vaste plaats verworven.Ruitertraining

Ruiter en paard moeten een goede dynamische samenwerking hebben. Een bewegingsbeperking bij paard en ruiter kan deze samenwerking ernstig verstoren.
Tijdens de intake en het onderzoek op de flexchair is al snel te zien waar eventueel problemen ontstaan op het gebied van bewegingsbeperkingen, balansproblemen en spierdisbalans(en).
Het gebruik van de flexchair kan een echte eyeopener bij menig ruiter zijn. Zit- of technische problemen kunnen nu goed getraind worden met daarnaast eenvoudige gerichte oefeningen voor de praktijk op uw paard.